Pentru institutii

In conditii de urgenta ar putea fi necesar sa se evacueze o cladire datorita unor incidente ce includ fum / foc, scurgeri de gaz, amenintare cu bomba.
Planificarea si repetitia prin simulari sunt modalitati eficiente de a ne asigura ca locatari sau chiriasii constructiei recunoasc alarma de evacuare si stiu cum sa reactioneze. Simularea de exercitii ofera dobandirea de cunostinte care vor fi valoroase intr-o situatie reala de urgenta.

CERINTE DE BAZA

• o iesire de urgenta trebuie sa fie parte permanenta a locului de munca sau la scoala.
• o iesire de urgenta trebuie să fie realizata din materiale rezistente la foc.
• cel putin doua cai de iesire in caz de urgenta trebuie sa fie disponibile intr-o cladire pentru a permite evacuarea rapida a angajatilor si a altor ocupanti in timpul unei situatii de urgenta.

BLOCAREA USILOR

• o usa de iesire in caz de urgenta trebuie sa poata fi deblocata din interior.
• angajatii trebuie sa fie in masura sa deschida o usa de iesire din interioriorul cladirii in orice moment, fara chei, unelte sau cunostinse speciale.
• un dispozitiv cum ar fi un bara de panica ce blocheaza numai din exterior este permisa pe usile de iesire in caz de urgenta.

EVACUAREA

• exercitiile de evacuare se efectueaza cel putin o data in fiecare semestru, de cele mai multe ori in mod neanuntat pentru a simula conditiile care ar avea loc in mod real.
• prin aceste simulari ar trebui sa se realizeze o evacuare reala.
• in timpul acestor simulari pot fi obstructionate caile normale de acces prin diferite mijloace si doar temporar, in scopul de a familiariza locatarii cu traseele secundare de evacuare.
• exercitiile de evacuare vor fi facute sub coordonarea persoanelor responsabile administrativ dar si cu ajutorul pompierilor.
• exercitiile de evacuare trebuie sa implice toti locatarii sau chiriasii.
• toata lumea trebuie sa paraseasca cladirea atunci cand suna alarma de incendiu. Exceptiile au un efect puternic descurajant.
• niciodata NU lasa copiii, persoanele cu handicap si persoanele in varsta in urma ta.
• este recomandabil sa notifici autoritatile cu privire la oricine are nevoie de asistenta speciala inainte de exercitiile planificate de evacuare.
• in desfasurarea acestor exercitii, accentul se va pune mai degraba pe evacuarea ordonata decat pe viteza.
• coordonatori acestor exercitii este obligatoriu sa-si indeplineasca indatoririle atribuite exact ca intr-o situatie reala de urgenta.
• la terminarea fiecarui exercitiu responsabilii institutiei trebui sa intocmeasca o fisa de evaluarea cu neregulile si inadvertentele constatate in derularea exercitiului si se le discute cu reprezentanti pompierilor pentru ca pe viitor acestea sa fie remediate si sa duca la o derulare coerenta a evacuarii intr-o situatie reala.

LA BIROU

1. Esti responsabil pentru siguranta ta!
• stai calm - evita panica si confuzia.
2. Cunosti locatiile si modul de operare al stingatoarelor.
• ar trebui sa te interesezi inainte.
3. Stiu unde sa raportezi o situatie de urgenta?
• o poti face la 112.
4. Cand suna alarma de incendiu, asigura-te ca si celelalte persoane din imediata ta apropiere sunt constiente de alarma.
• informeaza vizitatorii cu privire la procedurile de evacuare.
5. Inchide dar nu bloca usile cand pleci.
• documentele ce trebuie securizate pot fi plasate rapid intr-un sertar cu blocare automata, un fiset, dulap sau birou.
• opreste toate echipamentele de birou, daca este posibil.
6. Cunosti iesirile primare si secundare?
• in timpul unei situatii de urgenta mergi pe jos spre cea mai apropiata iesire si evacueaza cladirea.
• NU folosi liftul in timpul unei situatii de urgenta legata de foc sau cutremur!
7. Du-te la locul tau de intalnire din afara cladirii si asteapta acolo.
• NU parasi zona cu exceptia cazului in care ti se spune sa faci acest lucru.
8. Persoanele ce au nevoie de asistenta speciala si care nu vor putea iesi din cladire trebuie sa ramana pe culoar, la vedere.
• notifica coordonatorului evacuari locatia acestora.
• pompierii vor evacua din cladire persoanele care au nevoie de asistenta speciala.
9. NU reintra in cladire pana cand nu esti anuntat ca poti sa faci acest lucru.
• pompierii opresc de cele mai multe ori alarma in scopul de a putea comunica unul cu celalalt.
• incetarea alarmei NU este un semnal pentru persoanele evacuate ca pot reintra in cladire!